// HET NIEUWS
Het laatste nieuws uit de gemeente Ede

Hond na dag nog steeds last van XTC-afval

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De hond die donderdag onwel werd na het drinken van XTC-afval, was vrijdagmiddag nog steeds niet de oude. Dat meldt Omroep Gelderland. Het XTC-afval lag in plassen op een zijweg van de Wouterseweg in Ede. De hond had vrijdagmiddag nog niet geslapen en liep continu in rondjes. De eigenaar laat aan Omroep Gelderland weten vrijdagmiddag weer met de hond naar de dierenarts te gaan. "Diegenen die dit hebben gedaan zijn een stelletje malloten," aldus het baasje.

Wandelen voor Water levert 24.626 euro op

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De actie Wandelen voor Water leverde in de gemeente Ede 24.626,85 euro op. Vrijdagmiddag liepen 824 basisschoolleerlingen zes kilometer met zes liter drinkwater in hun rugzak. Zo haalden ze geld op voor een waterproject in Bangladesh. In heel het land werden vrijdag soortgelijke evenementen gehouden, het evenement in Ede was qua aantal deelnemers het grootst. De burgemeester sprak de kinderen voor vertrek moed in.

Een uur klassiek op EDE FM

Geschreven door Marc van Gerwen op .

Zondag 26 maart weer een bijzondere reis door de Europese klassieke muziek geschiedenis. U hoort deze keer fraaie werken van onder meer Edward Elgar, Alexander Pierre François Boëly, Fransz Liszt en Carl Czerny. Samenstelling en presentatie Marinus van Grootheest. Uitzending zondag 26 maart om 09.00 en om 19.00 uur op EDE FM.

Burgemeester reikt onderscheiding uit

Geschreven door Sjoerd Schokker op .

Donderdagavond werd mevrouw G.D.J. van Osenbruggen-van Maanen verrast door de burgemeester met een Koninklijke onderscheiding. Mevrouw Van Osenbruggen-van Maanen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze eer komt haar toe dankzij haar 29-jarige bestuurslidschap bij gymnastiekvereniging Sparta Ede. Daarnaast is ze ook al ruim 16 jaar bestuurslid bij Turnstede. De onderscheiding werd uitgereikt tijdens de algemene ledenvergadering van de vereniging.

"Maatregelen tegen fietsendieven werken"

Geschreven door Sjoerd Schokker op .

Burgemeester Cees van der Knaap heeft tijdens de raadsvergadering aangegeven dat extra maatregelen van de politie om fietsdiefstallen tegen te gaan hun vruchten afwerpen. “Het aantal diefstallen is nadrukkelijk naar beneden gegaan,” aldus de burgemeester. De afgelopen maanden is het aantal fietsendiefstallen flink toegenomen, voornamelijk in het stationsgebied. De burgemeester verzoekt fietsers zelf om ook mee te helpen. Zo kunnen zij beter hun fiets niet alleen op slot zetten, maar ook vastmaken aan het rek.

Lokfietsen
Er is al een aantal dieven opgepakt. Om de diefstallen verder tegen te gaan en dieven beter op te kunnen sporen maakt de politie gebruik van onder andere lokfietsen en ook worden er op korte termijn extra camera's geplaatst rond het station om beter toezicht te kunnen houden.


Hond onwel na drinken chemische stof

Geschreven door Sjoerd Schokker op .

Donderdagmiddag is een hond ernstig ziek geworden nadat hij in een weiland bij de Doesburger Engweg uit een plas dronk, zo meldt Ede Stad. De brandweer startte de procedure Ongevallen met Gevaarlijke Stoffen (OGS). Na metingen bleek dat het een chemische stof betreft. Welke stof precies is nog niet bekend gemaakt. Het gebied is afgezet en omgevingsdienst De Vallei is aangewezen om de substantie af te voeren.

Politie Ede krijgt 2.240 spoedmeldingen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Vorig jaar heeft de politie in de gemeente Ede 2.240 spoedmeldingen gekregen. In 81,7% van de gevallen was er binnen een kwartier na de melding een agent ter plaatse. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft gepubliceerd. De politie streeft ernaar om in 90% van de spoedmeldingen binnen een kwartier ter plekke te zijn. Niet alleen in Ede werd dat niet gehaald, het landelijk gemiddelde ligt met 84% ook te laag. In de meeste gevallen is ligt de aanrijtijd van de politie tussen de drie en de tien minuten.

Soroptimisten Ede steunen meisjes in Afghanistan

Geschreven door Casper Vegt op .

Soroptimist Club Ede organiseerde op 21 maart - Afghaans nieuwjaar - in samenwerking met Cinemec Ede haar jaarlijkse filmavond met de documentaire 'What tomorrow brings..' De bezoekers konden dit jaar voor het eerst vooraf eten in CineMec. Food of Cultures uit Wageningen serveerde als sponsor een Afghaans/Iraans buffet. De opbrengst van de film en het buffet - ruim 12.000 euro - gaat naar het project Meisjes naar school in Afghanistan van Stichting Paymaan uit Nijmegen. Het project geeft meisjes in Afghanistan een kans om zich te ontwikkelen in plaats van uitgehuwelijkt te worden of veroordeeld te zijn tot kinderarbeid.

Edenaren helpen padden met oversteken

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De paddentrek is begonnen, padden en ander amfibieën worden wakker uit hun winterslaap en gaan op zoek naar een sloot of een poeltje om zich voort te planten. Daarbij houden ze geen rekening met autowegen. Om platte padden te voorkomen, worden padden bij drukke wegen in een emmer verzameld en veilig overgezet. In onze gemeente gebeurt dat onder andere aan de Horalaan in Ede en bij de Dikkenberg in Bennekom. Vooral de werkgroep in Bennekom kan nog vrijwilligers gebruiken die de padden over willen zetten. Die werkgroep is te bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ede uit de hoogte op 7 april

Geschreven door Marc van Gerwen op .

Ooit Ede gezien vanaf het oudste uitkijkpunt? Dit is uw kans: bekijk Ede vanaf de omloop van de kerktoren. Stichting Recreatie Veluwe-Vallei organiseert de beklimming van de toren van de Oude Kerk in het Centrum van Ede. De gidsen vertellen over de historie en nemen u mee op een klimtocht tot de top van de toren. Dat alles op vrijdag 7 april, aanvang 19.00 uur. Prijs is vijf euro per persoon, vier euro per kind tussen zes en twaalf jaar. Aanmelden vooraf bij de VVV Ede in Cultura, tel. (0318) 61 44 44.
(advertentie)