// HET NIEUWS
Het laatste nieuws uit de gemeente Ede

Raadsvragen over dumpen drugsafval

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De lokale fracties van CDA en VVD hebben raadsvragen gesteld over het dumpen van drugsafval. “Nederland is naast de wietschuur nu ook de harddrugsproducent geworden en de handelaar in de wereld.”, schrijven de partijen. “Beschamend. Met name het dumpen van drugsafval baart grote zorgen. De provincie Gelderland heeft intussen een 'goede' 3e plek ingenomen.

Ook binnen de gemeente Ede is steeds vaker sprake van het dumpen van drugsafval in bijvoorbeeld bossen en slootkanten. De fracties van het CDA en de VVD zijn hier niet blij mee en vinden dat dit probleem de volle aandacht verdient.”

Een uur klassiek op EDE FM

Geschreven door Marc van Gerwen op .

Zondag in een uur klassiek op EDE FM onder andere muziek van Camille Saint-Saëns uit Le Carnaval des Animaux hoort u de stervende Zwaan. Verder composities van Hummel en Haydn en we hebben een concert voor Hobo en strijkers van Domenico Cimarosa.

Samenstelling en presentatie Bea Koops. Uitzending: zondag 28 mei om 09.00 uur en om 19.00 uur via EDE FM.

Duizenden bezoekers genieten van Concours Hippique

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Donderdag kwamen duizenden bezoekers af op 112e editie van Nationaal Concours Hippique op landgoed Hoekelum. Vele paardenkenners en -liefhebbers vonden een plekje op de tribune of langs de ring. De nationale top tuigpaarden van verschillende rassen en springruiters streden weer om de hoogste klasseringen. Daarnaast waren er diverse shownummers te bewonderen en waren er vele activiteiten voor de kinderen.

De organisatie wil volgend jaar minimaal het succes van dit jaar evenaren en vraagt daarom naar de mening van de bezoekers. Daarom is via www.chbennekom.nl een enquête in te vullen.

Cultureel Café Dante

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op donderdag 1 juni is er een nieuw Cultureel Café Dante in Cultura. Singer-songwriter Robbert Meijer opent de avond. Na aan de Herman Brood-academie te hebben gerockt en in verschillende pop-punk bands gespeeld te hebben vond hij het tijd om de stillere kant van zijn repertoire op te zoeken.

Verder geven onder andere Kees Kuiphof, Arno Setz, Larissa Verhoef en Diftong acte de presence. De avond begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

Nieuwe voortgangsmonitor gemeente Ede

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Edenaren zijn over het algemeen tevreden met hun eigen leven. Gemiddeld beoordelen ze hun leven met een 7,8. Dat blijkt uit de nieuwe voortgangsmonitor van de gemeente. Verder wordt uit de monitor duidelijk dat het aantal mantelzorgers in de gemeente stijgt, en dat de belasting van mantelzorgers ook groeit.

Wat betreft de Wmo zijn de ervaringen in de gemeente over het algemeen positief. Het aantal personen en het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering is in 2016 verder gestegen. Vooral onder jongeren tot 27 jaar is de toename het grootst. De monitor is via ede.buurtmonitor.nl/socialemonitor te raadplegen.

Wederom grote namen bij Skeelerronde Otterlo

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Op zaterdag 15 juli wordt de 31e Skeelerronde van Otterlo gereden. De organisatie heeft wederom de finale van het NK 100 meter Sprint toegewezen gekregen en ook de finale van de Marathon Cup staat op het programma.

Ronald Mulder zal zijn titel van 2016 verdedigen, maar ook zijn broer en Olympisch kampioen Michel Mulder is één van de favorieten. Andere grote namen die 15 juli rijden zijn onder andere Jorien ter Mors, Brittany Bowe, Anice Das, Irene Schouten, Manon Kamminga en Bianca Roosenboom.

Verkeersregelaar gewond na ongeval Edeseweg

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Bij een ongeval op de Edeseweg zijn donderdagmiddag drie mensen gewond geraakt. Eén van hen is een verkeersregelaar die daar bezig was vanwege het Concours Hippique bij Hoekelum. Een 72-jarige automobilist reed ter hoogte van het evenement de 19-jarige verkeersregelaar aan. Van opzet lijkt geen sprake te zijn.

Ook een andere personenauto werd geraakt. Beide personen in die auto, een 76-jarige man en een 76-jarige vrouw uit Bennekom, liepen letsel op. Alle drie de gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Vanwege het ongeval was het autoverkeer tijdelijk in beide richtingen afgezet. Daardoor moesten bezoekers van het Concours Hippique die naar Bennekom wilden een stuk omrijden.

Veel bezoekers Trekkertrek De Klomp

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Mede door het mooie weer kwam er donderdag veel publiek naar Trekkertrek De Klomp. In verschillende klasses moeten de deelnemers met hun trekker zo ver mogelijk rijden. Daarbij wordt een sleepwagen achter de trekker gehangen die naar gelang de trekker verder komt, zwaarder wordt.

De organisatie hoopt zo'n 2.500 bezoekers te trekken. De opbrengst is bestemd voor KiKa. Maandag ziet u in EDE TV Nieuws een reportage.

Samenwerking Luntersch Buurtbosch hernieuwd

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Met het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst door wethouder Willemien Vreugdenhil en voorzitter Henk Luchtmeijer hebben de gemeente Ede en de Stichting Het Luntersch Buurtbosch een nieuwe stap gezet in het behoud, beheer en ontwikkeling van het unieke Luntersche Buurtbosch.

Sinds notaris Van der Ham het in 1912 aan hen schonk, is het bos eigendom van de inwoners van Lunteren.Voor het beheer werd de Stichting Het Luntersch Buurtbosch in het leven geroepen. Zij wordt daarbij ondersteund door de Vereniging Vrienden van het Luntersche Buurtbosch war 1200 Lunteranen van lid zijn.

Cheques voor palliatieve zorginstellingen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Vier palliatieve zorginstellingen kregen woensdagmorgen een cheque uitgereikt in de brandweerkazerne aan de Breelaan in Ede. De kazerne is elk jaar een rustpunt voor deelnemers aan de Roparun. De leukste rustpunten krijgen een geldprijs dat ze aan een goed doel kunnen schenken. Steevast zit de brandweerkazerne in de top 3.

Er werd woensdag bijna 40.000 euro verdeeld. De instellingen die een cheque kregen, waren het Toon Hermans Huis Ede, de afdeling oncologie van Ziekenhuis Gelderse Vallei, het Hospice in Bennekom en het Buddy project.
(advertentie)