// HET NIEUWS
Het laatste nieuws uit de gemeente Ede

Nico van der Poel lijsttrekker SGP-Ede

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Nico van der Poel wordt lijsttrekker van de SGP bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Dat meldt de partij op de eigen website. Momenteel is hij fractievoorzitter van de partij. "De SGP heeft hiermee gekozen voor ervaring en stabiliteit", aldus het partijbestuur.

Van der Poel is gemotiveerd om ook in de nieuwe raadsperiode de speerpunten van de SGP voor het voetlicht te brengen: "Ik wil in de politiek aandacht vragen voor christelijke waarden en normen en voor de belangen van alle inwoners van de gemeente Ede." De uiteindelijke kandidatenlijst wordt aan het einde van dit jaar vastgesteld.

Veel bekijks graffitikunst Keesomtunnel

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De graffitiartiesten die tijdens het Street Art Festival Ede de Keesomtunnel onder handen namen, konden op veel bekijks rekenen. Internationale artiesten waren vrijdag en zaterdag bezig de tunnel te voorzien van ware kunstwerken. Volgens organisator Xander van Soelen kwam dat onder andere doordat er veel wandel- en fietsverkeer door de tunnel komt. Voor voorbijgangers bleven staan kijken bij het festival.

Eerder knapten internationale artiesten de tunnel bij de Bospoort al op. Deze zomer wil Van Soelen de gevels van het pand aan het Kuiperplein waar het popcentrum komt onder handen nemen. "Ook daar gaan we een hele gebeurtenis van maken."


Nieuwe opzet Record Store Day geslaagd

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

De nieuwe opzet van Record Store Day in Ede is volgens Joep Siepman, eigenaar van de organiserende cd-zaak, geslaagd. Record Store Day is de dag dat de vinylplaat wereldwijd extra aandacht krijgt. Artiesten treden op in platenzaken en er worden speciale platen uitgegeven.

In Ede waren de optredens dit jaar niet in de winkel, maar op een podium op straat. Dat trok extra bekijks. Verder waren er meer optredens omdat ook Cultura bandjes geregeld had. Ook de speciale vinylplaten liepen volgens Siepman goed. Indien mogelijk wil hij volgend jaar de bandjes ook buiten laten spelen.

Ede krijgt verzetsheldenwijk

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Ede krijgt op het voormalige kazerneterrein Simon Stevin een verzetsheldenwijk. Vijftien verzetshelden krijgen een eigen straatnaambord in de wijk. Verder krijgen vijf personen uit het verzet een straatnaambord in één van de buitendorpen. De namen werden zaterdagmiddag bij de start van het Vrijheidsfestival bekend gemaakt. Daarbij waren nabestaanden van de verzetshelden aanwezig.

Na afloop van de bekendmaking, konden bezoekers terecht in en rond het Akoesticum waar de hele zaterdag de vrijheid van Ede gevierd werd. De middag eindigde met een maaltijd met veteranen.

Bevrijding Ede herdacht

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Met een sobere ceremonie aan de Vosakker in Ede werd zaterdagmiddag de bevrijding van Ede herdacht. Na korte toespraken van Gerard Gijsbertsen en burgemeester Cees van der Knaap werd er een minuut stilte gehouden. Daarop volgde het eerste couplet van het Wilhelmus.

Ede werd in 1945 op 17 april bevrijdt. Tijdens de bevrijding vielen zes burgerdoden. De ceremonie werd afgesloten met het leggen van bloemen.

Tiende openingstoernooi polocrosse Otterlo

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

In het weekend van 29 en 30 april wordt in Otterlo het tiende openingstoernooi polocrosse gehouden. Het publiek kan rennende paardenhoeven, rondvliegende ballen en fanatieke spelers verwachten. Internationale spelers gaan te paard de wedstrijd aan tegen de Nederlandse polocrossers.

Polocrosse is een combinatie van lacrosse en polo en is overgewaaid uit Australië. Het spel wordt gespeeld met een stick met een netje aan het uiteinde en een rubberen bal. Voor meer informatie kunt u terecht op www.polocrosse.nl.

Kijk Uit Attention tot 30 april beklimbaar

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Bij goed weer is het tot en met 20 april mogelijk om het kunstwerk 'Kijk Uit Attention' in de tuin van het Kröller-Müller Museum te beklimmen. Het kunstwerk was na een ongeval jarenlang niet beklimbaar. Door toegenomen eisen op het gebied van veiligheid heeft het museum bouwkundige voorzieningen op de trap moeten aanbrengen.

Vorig jaar was de trap (op de foto nog zonder veiligheidsvoorzieningen) ook al twee maanden open, bij wijze van proef. Later dit jaar zal het kunstwerk ook open zijn, de data zijn terug te vinden op de site van het museum.

Heropening speel- en beweegtuin Veldhuizen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Vrijdagmiddag werd de vernieuwde speel- en beweegtuin in Ede-Veldhuizen geopend. Dat gebeurde door wethouder Meijer. Een aantal toestellen was nodig aan vervanging toe. Bij het plaatsen van nieuwe toestellen, is ook gedacht aan een oudere doelgroep.

De vernieuwde speeltuin moet de sociale cohesie, de gezondheid en de vitaliteit van omwonenden bevorderen en zo bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk. De speeltuin heeft de naam Koekeltse Veldmuis gekregen.

Scholen kleuren oranje tijdens Koningsspelen

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Veel scholen kleurden vrijdag oranje vanwege de Koningsspelen, ook de Wingerd in Bennekom. Daar volgden de leerlingen niet het landelijke programma van de Koningsspelen, maar werd in de buurt een vossenjacht gehouden.

De leerlingen uit groep 8 zaten verkleed in de wijk en groepjes met kinderen uit verschillende klassen gingen, onder leiding van groep 7, naar de vossen op zoek. Na afloop van de Vossenjacht werd het lied 'Okido' gezongen, dat is speciaal voor de Koningsspelen geschreven.

Winkelpersoneel achtervolgt dief op snelweg

Geschreven door Matthijs Hoekstra op .

Twee mannen en een vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn donderdag opgepakt na diefstal uit een supermarkt op de Bellestein. Het personeel verdacht de vrouw ervan spullen gestolen te hebben en volgde haar. Toen de vrouw een auto met daaarin twee mannen instapte en de auto wegreed, hebben de medewerkers ook een auto gepakt. Ze achtervolgden de verdachten via de A12 en de A50.

Ondertussen werd de politie gebeld. Die kon het drietal aanhouden in Ewijk. In de auto werd voor enkele honderden euro's aan goederen aangetroffen die vermoedelijk uit verschillende supermarkten zijn gestolen.
(advertentie)